Woda w Browarnictwie​

logo woda w browarnictwie szkolenie

Po długiej przerwie spowodowanej pandemią ponownie uruchomiliśmy długo wyczekiwane otwarte szkolenia piwowarskie, pierwsze szkolenie dotyczyło tematu: woda w browarnictwie.

Z uwagi na ograniczenia pandemiczne w ciągu minionych kilkunastu miesięcy realizowaliśmy szkolenia w formie zdalnej. Wiemy, że nasi klienci czekali na ponowną możliwość osobistych spotkań, wymiany doświadczeń oraz degustacji piw po zakończonych zajęciach. Działalność edukacyjna Krakowskiej Szkoły Browarniczej rusza więc znowu z pełną mocą, i w roku akademickim 2021/2022 planujemy realizować jedno szkolenie w każdym miesiącu.

Nasz cykl otwartych szkoleń piwowarskich rozpoczęliśmy od tematu, który zawsze budzi duże zainteresowanie czyli „Woda w browarnictwie”. W trakcie tego jednodniowego szkolenia przedstawiliśmy uczestnikom zasady doboru metody korekty składu wody, w zależności od stylu piwa, wykorzystany słodów i jakości wody technologicznej. Przybliżyliśmy pojęcia związane z oceną jakości wody takie jak alkaliczność ogólna i resztkowa, twardość przemijająca i nieprzemijająca. Omówiliśmy jak i dlaczego dobrać stosunek siarczanów do chlorków, oraz jaki kwas i w jakiej ilości dobrać do zakwaszenia wody. Ale przede wszystkim – ocenialiśmy czy zakwaszać wodę do zacierania, lub wysładzania.

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom piwowarów podczas szkoleń prezentujemy krótkie i przydatne techniki analityczne. Na szkoleniu dotyczącym wody zaprezentowaliśmy metodę oznaczania zasadowości ogólnej – jednego z kluczowych parametrów wody. Znając alkaliczność ogólną można obliczyć alkaliczność resztkową, dawkę kwasu potrzebnego do regulacji pH wody, itp.

Dziękujemy uczestnikom za udział w szkoleniu, przywiezienie swojej wody do analizy oraz konstruktywne dyskusje.

Link do przepisów regulujących wymagania wobec wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi:

http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002294/O/D20172294.pdf 

W celu zapoznania się z pełną ofertą szkoleń piwowarskich zapraszamy na stronę https://ksb.edu.pl/szkolenia/ 

 

Woda w browarnictwie

Profesjonalne szkolenie "Woda w browarnictwie"

szkolenie, jakość, woda, piwo, browar

Czego się dowiesz?

  • jakie parametry jakościowe wody są kluczowe dla prawidłowego przebiegu zacierania i gotowania
  • jak woda wpływa na jakość brzeczki
  • jakie parametry wody należy znać, aby dobrze zaplanować korektę składu wody
  • czego nie mówią nam raporty jakości wody uzyskane od dostawcy
  • jaką technikę korekty składu wody wybrać, aby najlepiej dopasować wodę do stylu piwa

Dla kogo?

Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych – wszystkich zainteresowanych nabyciem i usystematyzowaniem wiedzy dotyczącej jakości wody w browarze.

Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia tematu wody.

Prowadzący

dr hab. inż. Aleksander Poreda, prof. UR

Więcej o informacji o prowadzącym znajdziesz tutaj.

Gdzie?

Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.

Jak przebiega szkolenie?

Spotkanie prowadzone stacjonarnie, przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, z możliwością zadawania pytań. Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.

W pierwszej części wprowadzamy uczestników w zagadnienia składu chemicznego wody, omówimy poszczególne związki chemiczne i ich wpływ na przydatność wody do produkcji piwa.

Omówione zostaną wymagania jakościowe wody technologicznej i zasady podstawowej kontroli jakości sensorycznej wody.

Podsumowaniem części pierwszej będzie omówienie zasad doboru wymagań jakościowych wody w zależności od stylu piwa.

Druga część szkolenia to studium przypadku i rozpatrywanie konkretnych przykładów korekt składu chemicznego wody pod dany styl piwny.

W trakcie szkolenia będzie okazja zwiedzić Browar Górniczo-Hutniczy, ze szczegółowym omówieniem zasady działania stacji uzdatniania wody.

data 2.12.2022

6 godz
(10:00-16:00)

Limit miejsc:
18

od 479 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

rabat -20%
najpóźniej 10 dni
przed terminem szkolenia

Materiały szkoleniowe

Certyfikat uczestnictwa

STANDARD

Promocja Early Bird najpóźniej 10 dni przed terminem szkolenia

479zł netto
  • Cena regularna: 599 zł netto
  • Szkolenie 6 h
  • Materiały ze szkolenia
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Lunch

PREMIUM

Promocja Early Bird najpóźniej 10 dni przed terminem szkolenia

639zł netto
  • Cena regularna: 799 zł netto
  • Pakiet Standard
  • Kompleksowa analiza jakości wody
  • Konsultacja po szkoleniu dotycząca korekcji składu Twojej wody do trzech wybranych stylów piwnych

Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:

Subscribe

* indicates required
Sytuacja zawodowa / zainteresowania
This entry was posted in . Bookmark the permalink.