Woda w Browarnictwie​

logo woda w browarnictwie szkolenie

Po długiej przerwie spowodowanej pandemią ponownie uruchomiliśmy długo wyczekiwane otwarte szkolenia piwowarskie, pierwsze szkolenie dotyczyło tematu: woda w browarnictwie.

Z uwagi na ograniczenia pandemiczne w ciągu minionych kilkunastu miesięcy realizowaliśmy szkolenia w formie zdalnej. Wiemy, że nasi klienci czekali na ponowną możliwość osobistych spotkań, wymiany doświadczeń oraz degustacji piw po zakończonych zajęciach. Działalność edukacyjna Krakowskiej Szkoły Browarniczej rusza więc znowu z pełną mocą, i w roku akademickim 2021/2022 planujemy realizować jedno szkolenie w każdym miesiącu.

Nasz cykl otwartych szkoleń piwowarskich rozpoczęliśmy od tematu, który zawsze budzi duże zainteresowanie czyli “Woda w browarnictwie”. W trakcie tego jednodniowego szkolenia przedstawiliśmy uczestnikom zasady doboru metody korekty składu wody, w zależności od stylu piwa, wykorzystany słodów i jakości wody technologicznej. Przybliżyliśmy pojęcia związane z oceną jakości wody takie jak alkaliczność ogólna i resztkowa, twardość przemijająca i nieprzemijająca. Omówiliśmy jak i dlaczego dobrać stosunek siarczanów do chlorków, oraz jaki kwas i w jakiej ilości dobrać do zakwaszenia wody. Ale przede wszystkim – ocenialiśmy czy zakwaszać wodę do zacierania, lub wysładzania.

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom piwowarów podczas szkoleń prezentujemy krótkie i przydatne techniki analityczne. Na szkoleniu dotyczącym wody zaprezentowaliśmy metodę oznaczania zasadowości ogólnej – jednego z kluczowych parametrów wody. Znając alkaliczność ogólną można obliczyć alkaliczność resztkową, dawkę kwasu potrzebnego do regulacji pH wody, itp.

Dziękujemy uczestnikom za udział w szkoleniu, przywiezienie swojej wody do analizy oraz konstruktywne dyskusje.

Link do przepisów regulujących wymagania wobec wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi:

http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002294/O/D20172294.pdf 

W celu zapoznania się z pełną ofertą szkoleń piwowarskich zapraszamy na stronę https://ksb.edu.pl/szkolenia/ 

 

Woda w browarnictwie

Profesjonalne szkolenie "Woda w browarnictwie"

szkolenie, jakość, woda, piwo, browar

Czego się dowiesz?

  • jakie parametry jakościowe wody są kluczowe dla prawidłowego przebiegu zacierania i gotowania
  • jak woda wpływa na jakość brzeczki
  • jakie parametry wody należy znać, aby dobrze zaplanować korektę składu wody
  • czego nie mówią nam raporty jakości wody uzyskane od dostawcy
  • jaką technikę korekty składu wody wybrać, aby najlepiej dopasować wodę do stylu piwa

Dla kogo?

Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych – wszystkich zainteresowanych nabyciem i usystematyzowaniem wiedzy dotyczącej jakości wody w browarze.

Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia tematu wody.

Gdzie?

Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.

Jak przebiega szkolenie?

Spotkanie prowadzone stacjonarnie, przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, z możliwością zadawania pytań. Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.

W pierwszej części wprowadzamy uczestników w zagadnienia składu chemicznego wody, omówimy poszczególne związki chemiczne i ich wpływ na przydatność wody do produkcji piwa.

Omówione zostaną wymagania jakościowe wody technologicznej i zasady podstawowej kontroli jakości sensorycznej wody.

Podsumowaniem części pierwszej będzie omówienie zasad doboru wymagań jakościowych wody w zależności od stylu piwa.

Druga część szkolenia to studium przypadku i rozpatrywanie konkretnych przykładów korekt składu chemicznego wody pod dany styl piwny.

W trakcie szkolenia będzie okazja zapoznać się z instalacją uzdatniania wody firmy Grunbeck w Browarze Górniczo-Hutniczym, ze szczegółowym omówieniem zasady działania stacji uzdatniania wody.

Prowadzący

7.02.2025

6 godz
(10:00-16:00)

Limit miejsc:
12

od 599 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

rabat -20%
najpóźniej 7 dni
przed terminem szkolenia
kod: earlybirds

Materiały szkoleniowe

Certyfikat uczestnictwa

OPCJA STANDARD

Cena promocyjna - wczesna rejestracja

599zł netto
  • Cena regularna: 749 zł netto
  • Szkolenie 6 h
  • Materiały ze szkolenia
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Lunch

OPCJA PREMIUM

Cena promocyjna - wczesna rejestracja

759zł netto
  • Cena regularna: 949 zł netto
  • Pakiet Standard oraz dodatkowe korzyści:
  • Analiza laboratoryjna Twojej wody
  • Rekomendacje metod uzdatniania wody
  • Rekomendacja korekty wody do trzech wybranych stylów piwa

Nadchodzące szkolenia

Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:600px;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Subscribe

* indicates required
Sytuacja zawodowa / zainteresowania
//s3.amazonaws.com/downloads.mailchimp.com/js/mc-validate.js(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='IMIE';ftypes[1]='text';fnames[2]='NAZWISKO';ftypes[2]='text';fnames[3]='PHONE';ftypes[3]='phone';fnames[4]='PLEC';ftypes[4]='radio';fnames[5]='MMERGE5';ftypes[5]='radio';fnames[6]='MMERGE6';ftypes[6]='radio';}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
This entry was posted in . Bookmark the permalink.