Szkolenie nr 1 z serii naszych Szkoleń Piwowarskich. Obejmuje zagadnienia związane z jakością surowców używanych do produkcji piwa: woda, jęczmień/słód oraz chmiel.
Woda
Podczas wykładów uczestnicy dowiedzą się jak skład chemiczny wody wpływa na przebieg procesów warzelni, wydajność zacierania oraz szeroko pojętą jakość piwa, a w trakcie ćwiczeń wykonają eksperymenty w celu przekonania się jak zmienia się m.in. jakość brzeczki, przebieg filtracji i ekstraktywność słodu w zależności od jakości wody.
Jęczmień/Słód
Przedstawione zostaną szczegóły budowy i składu chemicznego ziarna. Słuchacze dowiedzą się jaką rolę odgrywają poszczególne związki chemiczne na przebieg procesów technologicznych i jakość piwa, oraz jak dobrać parametry technologiczne i techniki prowadzenia procesów, w celu osiągnięcia zamierzonych celów. Podczas ćwiczeń laboratoryjnych zostaną przedstawione podstawowe metody stosowane do oceny jakości ziarna jęczmienia i słodu przeznaczonych na cele browarnicze.
Chmiel
Wykłady to solidna porcja wiedzy dotyczącej składu chemicznego szyszki chmielowej, produktów chmielarskich stosowanych w browarnictwie oraz konsekwencji wykorzystania chmielu w danej formie. Podczas ćwiczeń uczestnicy oznaczą goryczkę brzeczki i piwa, ocenią wydajność chmielenia.
TERMINY
Zapisz się już dziś!
Cena: 1500 zł netto
Czas trwania:
3 dni, w tym: 9 godz. wykładów i 15 godz. laboratorium
Pobierz program szkolenia
Po zakończeniu każdy uczestnik uzyskuje certyfikat udziału w szkoleniu.
KSB | Studia Piwowarskie | Studia podyplomowe
woda, słód, chmiel, jakość, wydajność