Print Friendly, PDF & Email

Szkolenie on-line "Woda w browarnictwie"

szkolenie, jakość, woda, piwo, browar

Rozpoczynamy cykl jednodniowych szkoleń dedykowanych konkretnej tematyce i rozwiązaniu konkretnych problemów. Na tym szkoleniu dowiesz się:

  • jakie parametry jakościowe wody są kluczowe dla prawidłowego przebiegu zacierania, gotowania i w jaki sposób determinują jakość brzeczki
  • czego raporty jakości wody uzyskane od dostawcy nam nie mówią i jak wykonać analizy dające pełny obraz sytuacji
  • jaką technikę korekty składu wody wybrać, aby najlepiej dopasować ten główny surowiec piwowarski do stylu piwa

Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest w pierwszej kolejności do piwowarów i osób zatrudnionych w sektorze browarniczym. Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia tematu wody.

Jak?
Szkolenie będzie prowadzone zdalnie na żywo przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, możliwością zadawania pytań (w formie ustnej lub czatu). Po zakończeniu istnieje możliwość zweryfikowania nabytej wiedzy przez podejście do testu sprawdzającego.

18 grudnia, 2020

5 godz
(9:00-14:00)

399 zł + VAT

Analiza wody
(99 zł + VAT)

opcja dodatkowa

Rejestracja
Early-Bird

30% zniżki
do 06.12.2020

Imienny certyfikat uczestnictwa

Szkolenie

Standard

399zł netto

Early-Bird

Zapisz się i zapłać do 04.12.2020

-30%
  • rabatu

Szkolenie

Standard + Analiza wody

498zł netto

Early Bird

+ Analiza wody

378zł netto
  • 30% rabatu

MODUŁ 1 [ok. 1,5 godz]

Wstęp - dlaczego warto zająć się wodą?

Lekcja

Czego się nauczysz

1. Poznaj swoją wodę

Dlaczego należy znać jakość wody i dlaczego ogólne zalecenia nie zawsze zdają egzamin

2. Dlaczego woda wodzie nie równa!

Skąd bierze się woda, dlaczego jakość wody rożni się w różnych miejscach, z czego wynikają te zmiany.

3. Czy woda to naprawdę tylko H2O?

Podstawy chemii wody, czym w rzeczywistości jest to co nazyway “wodą” i od czego zależą jej właściwości

4. Co w wodzie “piszczy” – czyli które składniki są ważne?

Charakterystyka związków zawartych w wodzie ważnych dla piwowara oraz wpływ tych związków na przebieg warzenia i jakość piwa

MODUŁ 2 [ok. 1,5 godz]

Wpływ wody na jakość piwa

Lekcja

Czego się nauczysz

5. Wpływ wody na przebieg procesów, jakość brzeczki i piwa

Jak kontrolujemy proces zacierania aby uzyskać zamierzony cel, jak woda wpływa na przebieg procesów warzelni i co może pójść “nie tak” jeśli skład wody nie jest odpowiedni

6. Woda technologiczna a pH zacieru

Od czego zależy pH zacieru, jak możemy wpływać na pH zacieru, jakie składniki słodu i wody reagują ze sobą zmieniając pH zacieru

7. Alkaliczność resztkowa – kluczowy parametr wody

Co to jest, jak obliczać i dlaczego ten parametr jest ważny dla piwowara?

8. Rożnice w profilach wody pochodzącej z różnych miejsc

Wodę dostosowuje się do stylu – czy styl piwa to dostosowanie się do wody? Skąd wynika potrzeba stosowania różnych wód do różnych piw, jak dobrać odpowiednie sole do korekty składu wody

MODUŁ 3 [2 godz]

Jak warzyć naprawdę dobre piwo?
(analiza jakości - obliczenia - dobór metod korekty wody)

Lekcja

Czego się nauczysz

9. Analiza jakości wody

Jak interpretować raport jakości wody od dostawcy, jak przeliczać jednostki, czego brakuje w tych raportach i jak pozyskać brakujące dane?

10. Dostosowanie wody do stylu piwa

Tworzenie kategorii poszczególnych parametrów wody, wytyczne dla różnych piw typu lager i ale, kilka ogólnych zasad przy doborze korekcji wody

11. Studium przypadku #1

Dobór metod korekty wody – warzenie piwa Pils (1)

12. Studium przypadku #2

Dobór metod korekty wody – warzenie APA (2)

Zapisz się na szkolenie

Krok 1: Rejestracja

Krok 2: Zapłać

W celu potwierdzenia rezerwacji miejsca po dokonaniu zgłoszenia (krok 1) dokonaj płatność zgodnie z instrukcjami otrzymanym w potwierdzeniu rejestracji.