Print Friendly, PDF & Email

Ocena organoleptyczna piwa

szkolenie sensoryczne – analiza sensoryczna

Zorganizowane we współpracy z

Szkolenia sensoryczne KSB i FlavorActiV – to profesjonalny warsztat oraz uznany certyfikat sensoryczny. 

Oferta szkoleń sensorycznych Krakowskiej Szkoły Browarniczej podzielona jest na 4 części, ukierunkowane na poznanie poszczególnych grup bodźców sensorycznych:

  1. Pochodzenia surowcowego (8 bodźców)
  2. Wynikające z procesów warzelni (8 bodźców)
  3. Pochodzące z etapu fermentacji piwa (8 bodźców)
  4. Powstałe podczas dojrzewania i charakterystyczne dla procesów starzenia się piwa (8 bodźców)
Każda z wymienionych powyżej części (1-4) to oddzielny dzień szkoleniowy. 
 

Czego się dowiesz?

Szkolenie ukierunkowane jest na przekazanie wiedzy i nabycie przez uczestników umiejętności w zakresie:

  • podstawowych technik degustacji piwa
  • kluczowych metod analizy sensorycznej (testy różnicujące)
  • profilowania piwa
  • testowania zgodności piwa z profilem

Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.

Dla kogo?

Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych, osób z jednostek analizujących jakość piwa oraz wszystkich zainteresowanych nabyciem i usystematyzowaniem wiedzy i praktyki w zakresie oceny organoleptycznej i przyczyn powstawania poszczególnych bodźców w piwie.

Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu sensoryki lub chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia poruszane podczas szkolenia.

Gdzie?

Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.

Jak przebiega szkolenie?

Spotkanie prowadzone stacjonarnie, przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, z możliwością zadawania pytań. Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.

Podczas przerw uczestnikom serwowana jest woda, kawa/herbata i słodkie przekąski. Obiad w restauracji wchodzi w cenę szkolenia.

Więcej o programie szkoleniowym Centrum Sensoryki Piwa KSB oraz certyfikatach potwierdzających umiejętności z zakresu oceny piwa

 

Szkolenie certyfikowane przez KSB i FlavorActiV


Każdorazowo, na koniec szkolenia przeprowadzany jest test sensoryczny zgodnie z metodyką i wysokimi standardami firmy FlavorActiV.

Zdanie testu na odpowiednio wysokim poziomie umożliwia uzyskanie certyfikatu wydawanego przez Krakowską Szkołę Browarniczą wraz z firmą FlavorActiV, potwierdzającego umiejętności rozpoznawania danego typu bodźców.

Udział w szkoleniach sensorycznych KSB umożliwia zdobycie następującego certyfikatu:

  • Basic Beer Taster (uzyskując min. 10 na 16 punktów, test z 16 bodźców)
  • Advanced Beer Taster (uzyskując min. 13 na 16 punktów, test z 16 bodźców)
  • Expert Beer Taster
    (uzyskując minimum 13 na 16 punktów, test z 32 bodźców)

* Test na certyfikat można zdać bezpośrednio po kursie (test jest w cenie szkolenia) lub skorzystać z oferty naszych jednodniowych sesji poświęconych wyłącznie certyfikacji.

W trakcie takiego warsztatu odbywa się szybki kurs przypominający oraz test sensoryczny dla wszystkich poziomów trudności certyfikatu.


UWAGA: ze względu na wysokie koszty materiałów zużywanych na szkoleniu, szkolenie może się odbyć dla minimum 6 osób – jeśli zapisanych uczestników będzie mniej ustalimy kolejny, dogodny dla wszystkich termin.

Prowadzący

27.10.2023
24.11.2023
25.11.2023 (sobota)

1 dni
(10:00-17:00)

Limit miejsc: 12

od 499 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

rabat -20%
najpóźniej 10 dni
przed terminem szkolenia

Materiały szkoleniowe

Certyfikat uczestnictwa

STANDARD

Promocja Early Bird najpóźniej 14 dni przed terminem szkolenia

499zł netto
  • Cena regularna: 620 zł netto
  • szkolenie jednodniowe
  • Materiały ze szkolenia
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Lunch
Nadchodzące szkolenia

Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:

Subscribe

* indicates required
Sytuacja zawodowa / zainteresowania