
Ocena organoleptyczna piwa
szkolenie sensoryczne – analiza sensoryczna
Zorganizowane we współpracy z

Szkolenia sensoryczne KSB i FlavorActiV – to profesjonalny warsztat oraz uznany certyfikat sensoryczny.
Oferta szkoleń sensorycznych Krakowskiej Szkoły Browarniczej podzielona jest na 4 części, ukierunkowane na poznanie poszczególnych grup bodźców sensorycznych:
- Pochodzenia surowcowego (8 bodźców)
- Wynikające z procesów warzelni (8 bodźców)
- Pochodzące z etapu fermentacji piwa (8 bodźców)
- Powstałe podczas dojrzewania i charakterystyczne dla procesów starzenia się piwa (8 bodźców)
Czego się dowiesz?
Szkolenie ukierunkowane jest na przekazanie wiedzy i nabycie przez uczestników umiejętności w zakresie:
- podstawowych technik degustacji piwa
- kluczowych metod analizy sensorycznej (testy różnicujące)
- profilowania piwa
- testowania zgodności piwa z profilem
Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.
Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych, osób z jednostek analizujących jakość piwa oraz wszystkich zainteresowanych nabyciem i usystematyzowaniem wiedzy i praktyki w zakresie oceny organoleptycznej i przyczyn powstawania poszczególnych bodźców w piwie.
Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu sensoryki lub chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia poruszane podczas szkolenia.
Gdzie?
Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.
Jak przebiega szkolenie?
Spotkanie prowadzone stacjonarnie, przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, z możliwością zadawania pytań. Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.
Podczas przerw uczestnikom serwowana jest woda, kawa/herbata i słodkie przekąski. Obiad w restauracji wchodzi w cenę szkolenia.
Więcej o programie szkoleniowym Centrum Sensoryki Piwa KSB oraz certyfikatach potwierdzających umiejętności z zakresu oceny piwa
Szkolenie certyfikowane przez KSB i FlavorActiV
Każdorazowo, na koniec szkolenia przeprowadzany jest test sensoryczny zgodnie z metodyką i wysokimi standardami firmy FlavorActiV.
Zdanie testu na odpowiednio wysokim poziomie umożliwia uzyskanie certyfikatu wydawanego przez Krakowską Szkołę Browarniczą wraz z firmą FlavorActiV, potwierdzającego umiejętności rozpoznawania danego typu bodźców.
Udział w szkoleniach sensorycznych KSB umożliwia zdobycie następującego certyfikatu:
- Basic Beer Taster (uzyskując min. 10 na 16 punktów, test z 16 bodźców)
- Advanced Beer Taster (uzyskując min. 13 na 16 punktów, test z 16 bodźców)
- Expert Beer Taster
(uzyskując minimum 13 na 16 punktów, test z 32 bodźców)
* Test na certyfikat można zdać bezpośrednio po kursie (test jest w cenie szkolenia) lub skorzystać z oferty naszych jednodniowych sesji poświęconych wyłącznie certyfikacji.
W trakcie takiego warsztatu odbywa się szybki kurs przypominający oraz test sensoryczny dla wszystkich poziomów trudności certyfikatu.
UWAGA: ze względu na wysokie koszty materiałów zużywanych na szkoleniu, szkolenie może się odbyć dla minimum 6 osób – jeśli zapisanych uczestników będzie mniej ustalimy kolejny, dogodny dla wszystkich termin.
Prowadzący
27.10.2023
24.11.2023
25.11.2023 (sobota)
1 dni
(10:00-17:00)
Limit miejsc: 12
od 499 zł + VAT
Rejestracja
Early-Bird
rabat -20%
najpóźniej 10 dni
przed terminem szkolenia
najpóźniej 10 dni
przed terminem szkolenia
Materiały szkoleniowe
Certyfikat uczestnictwa
STANDARD
Promocja Early Bird najpóźniej 14 dni przed terminem szkolenia
- Cena regularna: 620 zł netto
- szkolenie jednodniowe
- Materiały ze szkolenia
- Certyfikat uczestnictwa
- Lunch
Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail: