Print Friendly, PDF & Email

Ocena organoleptyczna piwa

szkolenie sensoryczne – analiza sensoryczna

Zorganizowane we współpracy z

Szkolenia sensoryczne KSB i FlavorActiV – to profesjonalny warsztat oraz uznany certyfikat sensoryczny. 

Oferta szkoleń sensorycznych Krakowskiej Szkoły Browarniczej podzielona jest na 4 części, ukierunkowane na poznanie poszczególnych grup bodźców sensorycznych:

  1. Pochodzenia surowcowego (8 bodźców)
  2. Wynikające z procesów warzelni (8 bodźców)
  3. Pochodzące z etapu fermentacji piwa (8 bodźców)
  4. Powstałe podczas dojrzewania i charakterystyczne dla procesów starzenia się piwa (8 bodźców)
Każda z wymienionych powyżej części (1-4) to oddzielny dzień szkoleniowy. 
 

Czego się dowiesz?

Szkolenie ukierunkowane jest na przekazanie wiedzy i nabycie przez uczestników umiejętności w zakresie:

  • podstawowych technik degustacji piwa
  • kluczowych metod analizy sensorycznej (testy różnicujące)
  • profilowania piwa
  • testowania zgodności piwa z profilem

Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.

Dla kogo?

Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych, osób z jednostek analizujących jakość piwa oraz wszystkich zainteresowanych nabyciem i usystematyzowaniem wiedzy i praktyki w zakresie oceny organoleptycznej i przyczyn powstawania poszczególnych bodźców w piwie.

Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu sensoryki lub chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia poruszane podczas szkolenia.

Gdzie?

Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.

Jak przebiega szkolenie?

Spotkanie prowadzone stacjonarnie, przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, z możliwością zadawania pytań. Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.

Podczas przerw uczestnikom serwowana jest woda, kawa/herbata i słodkie przekąski. Obiad w restauracji wchodzi w cenę szkolenia.

Więcej o programie szkoleniowym Centrum Sensoryki Piwa KSB oraz certyfikatach potwierdzających umiejętności z zakresu oceny piwa

 

Szkolenie certyfikowane przez KSB i FlavorActiV


Każdorazowo, na koniec szkolenia przeprowadzany jest test sensoryczny zgodnie z metodyką i wysokimi standardami firmy FlavorActiV.

Zdanie testu na odpowiednio wysokim poziomie umożliwia uzyskanie certyfikatu wydawanego przez Krakowską Szkołę Browarniczą wraz z firmą FlavorActiV, potwierdzającego umiejętności rozpoznawania danego typu bodźców.

Udział w szkoleniach sensorycznych KSB umożliwia zdobycie następującego certyfikatu:

  • Basic Beer Taster (uzyskując min. 10 na 16 punktów, test z 16 bodźców)
  • Advanced Beer Taster (uzyskując min. 13 na 16 punktów, test z 16 bodźców)
  • Expert Beer Taster
    (uzyskując minimum 13 na 16 punktów, test z 32 bodźców)

* Test na certyfikat można zdać bezpośrednio po kursie (test jest w cenie szkolenia) lub skorzystać z oferty naszych jednodniowych sesji poświęconych wyłącznie certyfikacji.

W trakcie takiego warsztatu odbywa się szybki kurs przypominający oraz test sensoryczny dla wszystkich poziomów trudności certyfikatu.


UWAGA: ze względu na wysokie koszty materiałów zużywanych na szkoleniu, szkolenie może się odbyć dla minimum 6 osób – jeśli zapisanych uczestników będzie mniej ustalimy kolejny, dogodny dla wszystkich termin.

Prowadzący

20.04.2023 (cz.3)
21.04.2023 (cz.4)

1 dni
(10:00-17:00)

Limit miejsc: 12

od 1279 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

rabat -20%
najpóźniej 10 dni
przed terminem szkolenia

Materiały szkoleniowe

Certyfikat uczestnictwa

STANDARD

Promocja Early Bird najpóźniej 10 dni przed terminem szkolenia

499zł netto
  • Cena regularna: 620 zł netto
  • szkolenie jednodniowe
  • Materiały ze szkolenia
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Lunch

Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:600px;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Subscribe

* indicates required
Sytuacja zawodowa / zainteresowania
//s3.amazonaws.com/downloads.mailchimp.com/js/mc-validate.js(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='IMIE';ftypes[1]='text';fnames[2]='NAZWISKO';ftypes[2]='text';fnames[3]='PHONE';ftypes[3]='phone';fnames[4]='PLEC';ftypes[4]='radio';fnames[5]='MMERGE5';ftypes[5]='radio';fnames[6]='MMERGE6';ftypes[6]='radio';}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);