Print Friendly, PDF & Email

Ocena organoleptyczna piwa - część 1+2

szkolenie sensoryczne – analiza sensoryczna

Zorganizowane we współpracy z

Szkolenia sensoryczne KSB i FlavorActiV – profesjonalne szkolenie oraz rozpoznawany certyfikat sensoryczny. 

Profesjonalne szkolenia oceny organoleptycznej piwa Krakowskiej Szkoły Browarniczej podzielone są na 4 części, ukierunkowane na poznanie poszczególnych grup bodźców sensorycznych:

  1. Pochodzenia surowcowego (8 bodźców)
  2. Wynikające z procesów warzelni (8 bodźców)
  3. Pochodzące z etapu fermentacji piwa (8 bodźców)
  4. Powstałe podczas dojrzewania i charakterystyczne dla procesów starzenia się piwa (8 bodźców)

Każdorazowo, na koniec szkolenia przeprowadzany jest test sensoryczny zgodnie z metodyką i wysokimi standardami firmy FlavorActiV. Zdanie testu na odpowiednio wysokim poziomie umożliwia uzyskanie certyfikatu wydawanego przez Krakowską Szkołę Browarniczą wraz z firmą FlavorActiV, potwierdzającego umiejętności rozpoznawania danego typu bodźców.

Udział w minimum dwóch częściach szkolenia (poznanie 16 bodźców), umożliwia zdobycie następującego certyfikatu:

  • Basic Beer Taster (uzyskując min. 10 na 16 punktów)
  • Advanced Beer Taster (uzyskując min. 13 na 16 punktów)

Osoby, które wezmą udział w czterech częściach szkolenia mogą uzyskać certyfikat: > Expert Beer Taster (uzyskując minimum 13 na 16 punktów). W tym teście prezentowane są bodźce z bazy 32 poznanych na szkoleniach bodźców).

* Test na certyfikat można zdać bezpośrednio po kursie (test jest w cenie szkolenia) lub skorzystać z oferty naszych jednodniowych sesji poświęconych wyłącznie certyfikacji. 

W trakcie takiego warsztatu odbywa się szybki kurs przypominający oraz test sensoryczny dla wszystkich poziomów trudności certyfikatu.

Szkolenie listopad 2022

Dwudniowe szkolenie zaplanowane na lipiec obejmuje część 1 i część 2 naszego pakietu szkoleń.

Czego się dowiesz?

Szkolenie ukierunkowane jest na przekazanie wiedzy i nabycie przez uczestników umiejętności w zakresie bodźców wyczuwalnych w piwie, pochodzenia surowcowego oraz wynikających z procesów warzelni.

  • Podstawowe techniki degustacji piwa
  • Kluczowe metody analizy sensorycznej (testy różnicujące)
  • Profilowanie piwa
  • Test zgodności piwa z profilem
  • Poznanie 16 bodźców sensorycznych 
  • Wiedza dotycząca ww. bodźców 

Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.

Dla kogo?

Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych, osób z jednostek analizujących jakość piwa oraz wszystkich zainteresowanych nabyciem i usystematyzowaniem wiedzy i praktyki w zakresie oceny organoleptycznej i przyczyn powstawania poszczególnych bodźców w piwie.

Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu sensoryki lub chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia poruszane podczas szkolenia.

Prowadzący

dr hab. inż. Aleksander Poreda, prof. UR

Więcej o informacji o prowadzącym znajdziesz tutaj.

Gdzie?

Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.

Jak przebiega szkolenie?

Spotkanie prowadzone stacjonarnie, przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, z możliwością zadawania pytań. Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.

Podczas przerw uczestnikom serwowana jest woda, kawa/herbata i słodkie przekąski. Obiad w restauracji wchodzi w cenę szkolenia.

UWAGA: ze względu na wysokie koszty materiałów zużywanych na szkoleniu, szkolenie może się odbyć dla minimum 6 osób – jeśli zapisanych uczestników będzie mniej ustalimy kolejny, dogodny dla wszystkich termin.

19-20.11.2022

2 dni
(10:00-17:00)

Limit miejsc: 12

od 1279 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

rabat -20%
najpóźniej 10 dni
przed terminem szkolenia

Materiały szkoleniowe

Certyfikat uczestnictwa

STANDARD

Promocja Early Bird najpóźniej 10 dni przed terminem szkolenia

1279zł netto
  • Cena regularna: 1599 zł netto
  • 2-dniowe szkolenie
  • Materiały ze szkolenia
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Lunch

Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:

Subscribe

* indicates required
Sytuacja zawodowa / zainteresowania