Szkolenie on-line "Woda w browarnictwie"
szkolenie, jakość, woda, piwo, browar
Rozpoczynamy cykl jednodniowych szkoleń dedykowanych konkretnej tematyce i rozwiązaniu konkretnych problemów. Na tym szkoleniu dowiesz się:
- jakie parametry jakościowe wody są kluczowe dla prawidłowego przebiegu zacierania, gotowania i w jaki sposób determinują jakość brzeczki
- czego raporty jakości wody uzyskane od dostawcy nam nie mówią i jak wykonać analizy dające pełny obraz sytuacji
- jaką technikę korekty składu wody wybrać, aby najlepiej dopasować ten główny surowiec piwowarski do stylu piwa
Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest w pierwszej kolejności do piwowarów i osób zatrudnionych w sektorze browarniczym. Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia tematu wody.
Jak?
Szkolenie będzie prowadzone zdalnie na żywo przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, możliwością zadawania pytań (w formie ustnej lub czatu). Po zakończeniu istnieje możliwość zweryfikowania nabytej wiedzy przez podejście do testu sprawdzającego.
18 grudnia, 2020
5 godz
(9:00-14:00)
399 zł + VAT
Analiza wody
(99 zł + VAT)
opcja dodatkowa
Rejestracja
Early-Bird
30% zniżki
do 06.12.2020
do 06.12.2020
Imienny certyfikat uczestnictwa
MODUŁ 1 [ok. 1,5 godz]
Wstęp - dlaczego warto zająć się wodą?
Lekcja
Czego się nauczysz
1. Poznaj swoją wodę
Dlaczego należy znać jakość wody i dlaczego ogólne zalecenia nie zawsze zdają egzamin
2. Dlaczego woda wodzie nie równa!
Skąd bierze się woda, dlaczego jakość wody rożni się w różnych miejscach, z czego wynikają te zmiany.
3. Czy woda to naprawdę tylko H2O?
Podstawy chemii wody, czym w rzeczywistości jest to co nazyway “wodą” i od czego zależą jej właściwości
4. Co w wodzie “piszczy” – czyli które składniki są ważne?
Charakterystyka związków zawartych w wodzie ważnych dla piwowara oraz wpływ tych związków na przebieg warzenia i jakość piwa
MODUŁ 2 [ok. 1,5 godz]
Wpływ wody na jakość piwa
Lekcja
Czego się nauczysz
5. Wpływ wody na przebieg procesów, jakość brzeczki i piwa
Jak kontrolujemy proces zacierania aby uzyskać zamierzony cel, jak woda wpływa na przebieg procesów warzelni i co może pójść “nie tak” jeśli skład wody nie jest odpowiedni
6. Woda technologiczna a pH zacieru
Od czego zależy pH zacieru, jak możemy wpływać na pH zacieru, jakie składniki słodu i wody reagują ze sobą zmieniając pH zacieru
7. Alkaliczność resztkowa – kluczowy parametr wody
Co to jest, jak obliczać i dlaczego ten parametr jest ważny dla piwowara?
8. Rożnice w profilach wody pochodzącej z różnych miejsc
Wodę dostosowuje się do stylu – czy styl piwa to dostosowanie się do wody? Skąd wynika potrzeba stosowania różnych wód do różnych piw, jak dobrać odpowiednie sole do korekty składu wody
MODUŁ 3 [2 godz]
Jak warzyć naprawdę dobre piwo?
(analiza jakości - obliczenia - dobór metod korekty wody)
Lekcja
Czego się nauczysz
9. Analiza jakości wody
Jak interpretować raport jakości wody od dostawcy, jak przeliczać jednostki, czego brakuje w tych raportach i jak pozyskać brakujące dane?
10. Dostosowanie wody do stylu piwa
Tworzenie kategorii poszczególnych parametrów wody, wytyczne dla różnych piw typu lager i ale, kilka ogólnych zasad przy doborze korekcji wody
11. Studium przypadku #1
Dobór metod korekty wody – warzenie piwa Pils (1)
12. Studium przypadku #2
Dobór metod korekty wody – warzenie APA (2)
Zapisz się na szkolenie
Krok 1: Rejestracja
Krok 2: Zapłać
W celu potwierdzenia rezerwacji miejsca po dokonaniu zgłoszenia (krok 1) dokonaj płatność zgodnie z instrukcjami otrzymanym w potwierdzeniu rejestracji.