Print Friendly, PDF & Email

Szkolenie on-line "Propagacja drożdży i bakterii"

 

szkolenie, jakość, drożdży, piwo, browar

 

Kolejne szkolenie z naszego nowego cyklu “Szkolenia piwowarskie on-line” poświęcamy procesowi propagacji. To właśnie na etapie propagacji pozyskujemy biomasę, która prowadzi fermentację brzeczki, a od jakości tej biomasy zależy bezpośrednio jakość piwa. Dlatego kluczowe jest pełne zrozumienie gospodarki drożdżowej w browarze oraz poznanie wpływu parametrów propagacji na jakość uzyskanej biomasy drożdży czy bakterii kwasu mlekowego. 

Na tym szkoleniu dowiesz się:

  • jakie są etapy propagacji i urządzenia wykorzystywane do namnażania drożdży
  • jak natlenienie, temperatura czy stężenie ekstraktu brzeczki wpływają na jakość drożdży
  • jak obliczać wydajność propagacji oraz ilość drożdży nastawnych do przeprowadzenia fermentacji
  • jak przeprowadzić wydajną i szybką propagację bakterii kwasu mlekowego

Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest w do piwowarów i osób zatrudnionych w sektorze browarniczym. Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu mikrobiologii lub chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia procesu propagacji.

Jak?
Szkolenie będzie prowadzone zdalnie na żywo przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, możliwością zadawania pytań (w formie ustnej lub czatu).

Prowadzący?
Szkolenie przeprowadzi dr hab. inż. Aleksander Poreda, od 15 lat wykładowca technologii browarniczej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (więcej informacji), którego dorobek naukowy poświęcony jest zagadnieniom piwowarstwa .

14 stycznia, 2021

3 godz
(10:00-13:00)

299 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

30% zniżki
do 11.01.2021

Imienny certyfikat uczestnictwa

Szkolenie

Standard

299zł netto

Early-Bird

Zapisz się i zapłać do 11.01.2021

-30%
  • rabatu

Lekcja

1. Rola drożdży i ich wpływ na jakość piwa
2. Etapy propagacji
3. Urządzenia propagacji

4. Warunki procesu (natlenianie, FAN, ekstrakt, temperatura)

5. Wydajność propagacji i obliczanie ilości drożdży nastawnych
6. Propagacja bakterii kwasu mlekowego


Zapisz się na szkolenie

Krok 1: Rejestracja

Krok 2: Zapłać

W celu potwierdzenia rezerwacji miejsca po dokonaniu zgłoszenia (krok 1) dokonaj płatność zgodnie z instrukcjami otrzymanym w potwierdzeniu rejestracji.