Szkolenie on-line "Propagacja drożdży i bakterii"
szkolenie, jakość, drożdży, piwo, browar
Kolejne szkolenie z naszego nowego cyklu “Szkolenia piwowarskie on-line” poświęcamy procesowi propagacji. To właśnie na etapie propagacji pozyskujemy biomasę, która prowadzi fermentację brzeczki, a od jakości tej biomasy zależy bezpośrednio jakość piwa. Dlatego kluczowe jest pełne zrozumienie gospodarki drożdżowej w browarze oraz poznanie wpływu parametrów propagacji na jakość uzyskanej biomasy drożdży czy bakterii kwasu mlekowego.
Na tym szkoleniu dowiesz się:
- jakie są etapy propagacji i urządzenia wykorzystywane do namnażania drożdży
- jak natlenienie, temperatura czy stężenie ekstraktu brzeczki wpływają na jakość drożdży
- jak obliczać wydajność propagacji oraz ilość drożdży nastawnych do przeprowadzenia fermentacji
- jak przeprowadzić wydajną i szybką propagację bakterii kwasu mlekowego
Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest w do piwowarów i osób zatrudnionych w sektorze browarniczym. Nie ma wymagań odnośnie wcześniejszej wiedzy z zakresu mikrobiologii lub chemii – program w całości i od podstaw wprowadzi słuchacza w zagadnienia procesu propagacji.
Jak?
Szkolenie będzie prowadzone zdalnie na żywo przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym, możliwością zadawania pytań (w formie ustnej lub czatu).
Prowadzący?
Szkolenie przeprowadzi dr hab. inż. Aleksander Poreda, od 15 lat wykładowca technologii browarniczej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (więcej informacji), którego dorobek naukowy poświęcony jest zagadnieniom piwowarstwa .
14 stycznia, 2021
3 godz
(10:00-13:00)
299 zł + VAT
Rejestracja
Early-Bird
30% zniżki
do 11.01.2021
do 11.01.2021
Imienny certyfikat uczestnictwa
Lekcja
4. Warunki procesu (natlenianie, FAN, ekstrakt, temperatura)
Zapisz się na szkolenie
Krok 1: Rejestracja
Krok 2: Zapłać
W celu potwierdzenia rezerwacji miejsca po dokonaniu zgłoszenia (krok 1) dokonaj płatność zgodnie z instrukcjami otrzymanym w potwierdzeniu rejestracji.