Rodzaj studiów: inżynierskie – I stopnia
Liczba semestrów: 7
Profil: praktyczne
Liczba godzin: 2400
Liczba godzin praktyk zawodowych: 480 (3 miesiące)
Program kształcenia
Rejestracja
- w celu rejestracji odwiedź stronę https://rekrutacja.urk.edu.pl/ kiedy ruszy rekrutacja na studia I stopnia – postępuj zgodnie z aktualnymi wytycznymi
Profil absolwenta
- absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej
- jest specjalistą z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym
- jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze
- zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą
- zna zagadnienia formalno-prawne w tym segmencie działalności gospodarczej
- ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia
- zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
Dlaczego browarnictwo na URK?
- ponad połowa kadry prowadzącej zajęcia kierunkowe to przedstawiciele przemysłu lub osoby wykazujące się stażem przemysłowym
- współpracujemy aktywnie z przemysłem piwowarskim aby rzetelnie przygotować absolwentów do pracy zawodowej
- mamy swój mikroBrowar Uniwersytecki, na którym studenci praktykują swoje umiejętności
- prace dyplomowe realizowane są na potrzeby browarów
- nauka odbywa się w małych grupach (30 osób na wykładach, 15 osób ćwiczeniach)
- oferujemy staże i praktyki zagraniczne, oraz możliwość odbycia części studiów za granicą w ramach programu Erasmus+
- możliwość wyboru przedmiotów prowadzonych w języku angielskim
NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE DOTYCZĄCE REKRUTACJI:
1. bez postępowania kwalifikacyjnego mogą być przyjęci laureaci i finaliści eliminacji centralnych następujących olimpiad: biologicznej, chemicznej, fizycznej, informatycznej, matematycznej, wiedzy technicznej, a także laureaci (do 5 miejsca) eliminacji centralnych olimpiad: wiedzy o żywności, wiedzy o żywieniu i żywności (poprzednia nazwa „Olimpiada wiedzy o żywieniu”), wiedzy i umiejętności rolniczych, w bloku Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe,
2. lista przedmiotów branych pod uwagę obejmuje dla poziomu podstawowego lub rozszerzonego matury, jeden przedmiot do wyboru spośród następujących: matematyka, chemia, fizyka z astronomią, biologia.