Print Friendly, PDF & Email
Wprowadzając do oferty nowe piwo producent deklaruje termin zachowania stabilności mikrobiologicznej, koloidalnej oraz sensorycznej piwa, czyli datę “najlepiej spożyć przed”.
W trakcie przechowywania piwo nie może zmienić zasadniczo swoich właściwości takich jak np. pH, zmętnienie, goryczka czy profil sensoryczny.
 

Piwa w zależności od stylu, użytych surowców, przebiegu procesów technologicznych i wielu innych czynników starzeją się w różnym tempie. Aby mieć pewność, że zadeklarowana data trwałości jest prawidłowa warto zbadać trwałość przechowalniczą piwa.

Nasz doświadczony zespół zbada trwałość przechowalniczą Twojego piwa oceniając przez określony czas zmiany piwa. Docelowo uzyskasz informację jaką datę możesz umieścić na etykiecie produktu.

Zasada metody

Trwałość przechowalniczą piwa badamy przez przechowanie piwa w określonych warunkach oraz analizie kilku kluczowych parametrów jakościowych w określonych odstępach czasu. Najczęściej komplet analiz wykonujemy na początku przechowywania (świeże piwo) oraz po 30, 60 i 90 dniach.

Co analizujemy

Pakiet bazowy badania trwałości piwa polega na wykonaniu na początku oraz po upływie określonych okresów przechowywania oceny organoleptycznej piwa. Dzięki temu określamy profil sensoryczny piwa świeżego, oraz sprawdzamy jakie zmiany zachodzą w poszczególnych atrybutach sensorycznych.
 
Dodatkowo w celu lepszego zrozumienia zmian proponujemy wykonanie wybranych pakietów badań dodatkowych. Dzięki nim, w przypadku stwierdzenia szybkiego pogarszania jakości sensorycznej piwa w trakcie przechowywania, można łatwiej zidentyfikować obszary wymagające poprawy w celu poprawy trwałości przechowalniczej piwa.
 
Poniżej przedstawiamy pakiety analiz dodatkowych:

Pakiet A

  • Zmętnienie
  • Barwa
  • pH

Pakiet B

  • Alkohol
  • Goryczka
  • Ekstrakt rzeczywisty
  • Ekstrakt brzeczki podstawowej

Pakiet C

  • Liczebność drożdży i bakterii 

Wymagania ilość opakowań do wykonania badania

  • Pakiet podstawowy: 4 opakowania jednostkowe na każdy miesiąc przechowywania
  • Pakiet A: dodatkowo 1 opakowanie na każdy miesiąc przechowywania
  • Pakiet B: dodatkowo 2 opakowania na każdy miesiąc przechowywania
  • Pakiet C: dodatkowo 3 opakowania na każdy miesiąc przechowywania
Na przykład chcąc zbadać czy na piwie możesz zadeklarować 60 dni czasu trwałości piwa oraz w trakcie badania oznaczyć także zmętnienie, barwę i pH (pakiet A), należy dostarczyć:
8 opakowań do oceny organoleptycznej oraz 2 opakowania do wykonania analiz pakietu A (łącznie 10 opakowań).

Koszt usługi

Koszt usługi zależy od kilku czynników:

  • ilości piw przekazywanych jednocześnie do zbadania trwałości
  • czasu trwania badania (1, 2, 3 miesiące lub dłużej)
  • od zakresu analiz dodatkowych.

 

Prosimy i wypełnienie krótkiego formularza, w celu uzyskania oferty cenowej.

Czas przechowywania można zmienić w trakcie trwania badania. Np. jeśli po 60 dniach okaże się, że piwo utraciło swoje pierwotne cechy sensoryczne i nie nadaje się do dalszego przechowywania, nie będziemy realizować dalszego przechowywania i analiz po 90 dniach.