Jakość słodu ma ogromny wpływ na wydajność procesów warzelni i jakość piwa. Wydajność warzelni jest podstawą dobrej ekonomiki procesu, a wykorzystanie pełnego potencjału słodu daje możliwość ograniczenia zużycia tego surowca. Jest to sprawą kluczową w obecnym czasie kiedy obserwujemy wzrost cen oraz ograniczoną dostępność słodu.
Żeby w pełni wykorzystać ekstrakt słodu należy znać jego jakość, wiedzieć ile ekstraktu możemy z niego uzyskać, a następnie umieć kontrolować proces, żeby weryfikować czy udało się osiągnąć zamierzone cele wydajności.
Tego wszystkiego nauczysz się na nowym szkoleniu praktycznym przygotowanym dla przedstawicieli branży browarniczej pt. „Analiza jakości słodu”.
Jest to warsztat praktyczny realizowany w laboratorium, na którym zdobędziesz umiejętności praktyczne i samodzielnie:
Czego się dowiesz?
Szkolenie ukierunkowane jest na przekazanie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie analizy jakości słodu browarniczego.
Zakres tematyczny:
Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest do piwowarów, technologów, pracowników słodowni, osób zatrudnionych w sektorze browarniczym, piwowarów domowych – wszystkich zainteresowanych tematem jakości słodu i jego laboratoryjną analizą.
Gdzie?
Browarnicze Centrum Badawcze, ul. Józefa Rostafińskiego 7A, 30-072 Kraków.
Zobacz miejsce szkolenia na mapie.
Jak przebiega szkolenie?
Spotkanie prowadzone w kameralnej grupie (do 8 osób), w wyposażonym laboratorium. Uczestnik może przywieźć słód, którego jakość chciałby sprawdzić w czasie zajęć (ok 300 g). Program podzielony jest na logicznie ułożone bloki tematyczne.
Podczas przerw uczestnikom serwowana jest woda, kawa/herbata i słodkie przekąski. W cenę szkolenia wliczony jest obiad.