2022 - podsumowanie roku KSB

Z przyjemnością podsumowujemy rock 2024 w Krakowskiej Szkole Browarniczej.

Największym wydarzeniem roku 2024 była XXI Szkoła Technologii Fermentacji, która po raz kolejny okazała się kluczową imprezą naukowo-szkoleniową dla branży piwowarskiej w Polsce, gromadząc ponad 150 osób, w tym wielu prelegentów zagranicznych, dostawców i piwowarów z browarów różnej skali produkcji. Każdy uczestnik znalazł dla siebie coś ciekawego!

Udało nam się też stworzyć kompletny program szkoleniowy w ramach warsztatów piwowarskich, które co roku gromadzą dziesiątki osób z branży, chcących posiąść nową wiedzę lub usystematyzować wiadomości dotyczące technologii browarniczej. 

Oto krótkie podsumowanie naszych kamieni milowych i najważniejszych wydarzeń w 2024 roku. Zapraszamy do kontaktu, jeśli chcesz nawiązać współpracę lub uzyskać więcej informacji o naszej działalności (info@ksb.edu.pl)

WE KNOW THE CRAFT, BEER IS OUR TRADE.

Najbardziej popularna usługa: TWOJE ZDALNE LABORATORIUM

Naszą misją jest wspieranie browarów w kontroli jakości produktów. Kluczowymi klientami są browary o warzelni do 40 hL wybicia. Często w takich przypadkach nie jest uzasadnione ekonomicznie utrzymywanie własnego laboratorium. W naszej siedzibie jest Wasze laboratorium! W ramach usługi “Twoje zdalne laboratorium” my utrzymujemy w gotowości w pełni wyposażone laboratorium fizykochemiczne i mikrobiologiczne, a małe browary w ramach przystępnej opłaty abonamentowej korzystają z naszego fachowego wsparcia i analiz piwa. 

 

Odwiedź nas i zobacz nasze nowe laboratorium i centrum konsultacyjne .

Maj 2024: Szkoła Technologii Fermentacji

Maj 2024 roku to kamień milowy w historii Szkoły Technologii Fermentacji – XXI edycja wyjątkowego (i jedynego w swoim rodzaju) spotkania branży piwowarskiej i słodowniczej w Polsce. Odbyła się kolejna edycja tej legendarnej konferencji!

Tutaj możesz poznać wiele powodów dlaczego warto dołączyć do SzTF w roku 2024! zobacz więcej.

2024: Szkolenia Piwowarskie

Jednym z głównych elementów profesjonalnej oferty edukacyjnej KSB są szkolenia piwowarskie, które obejmują pełen zakres tematyki procesu warzenia piwa i zaspokajają rosnące zapotrzebowanie na praktyczną, konkretną i specjalistyczną wiedzę i umiejętności.

Od anaizy jakości surowców (wody, chmielu i drożdży), po analizę mikrobiologiczną i fizykochemiczną piwa, nasze szkolenia dostarczają wiedzy teoretycznej i praktycznej, która pomoże podnieść kwalifikacje piwowarskie, poprawić profil zawodowy piwowara, a także (co najważniejsze) jakość piwa!

Sprawdź naszą ofertę szkoleń piwowarskich i daj nam znać jeśli masz jakieś specyficzne wymagania – przygotujemy indywidualny program szkoleń dla Twojego zespołu! Strategiczna lokalizacja naszego Centrum Badawczego, zaledwie kilka kroków od Browaru Górniczo-Hutniczego, z którym ściśle współpracujemy, pozwala nam korzystać z gościny browaru w ramach naszych aktywności edukacyjnych.

2024: Jesienne Spotkanie Browarników – warsztat sensoryczny

W KSB stawiamy na piwo, dlatego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć szkoleń sensorycznych. Jesienią mieliśmy okazję po raz kolejny prowadzić warsztat sensoryczny dla piwowarów podczas „Jesiennego Spotkania Browarników”.

We współpracy z FlavorActiv oferujemy specjalistyczne szkolenia z oceny organoleptycznej piwa i certyfikacje dla piwowarów i sędziów, a także ogólnodostępne degustacje piw dla szerszego grona odbiorców.

W ramach konferencji lub wydarzenia branżowego, czy też jako zajęcia integracyjne przy wszelkiego rodzaju imprezach branżowych/społecznościowych, jesteśmy w stanie dostosować naszą ofertę do grup liczących od 8 do 80 uczestników. Zapraszamy na stronę Centrum Sensoryki Piwa KSB.

Browarnicze Centrum Badawcze

Krakowska Szkoła Browarnicza to znacznie więcej niż szkoła piwowarska. Stale poszerzamy naszą ofertę analityczną o szybkie analizy laboratoryjne np. identyfikację zakażeń metodą PCR, propagację drożdży, czy warzenie piwa w naszym browarze eksperymentalnym.

Sprawdź nasze usługi i skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz pomocy. Analiza piwa, określanie daty przydatności, próby przechowalnicze piwa, jakość mikrobiologiczna produktów oraz w browarze. To tylko najważniejsze nasze usługi. Znamy się na kontroli jakości, powierz nam to zadanie, i nie martw się o dokumentację na potrzeby kontroli urzędowej czy SANEPID’u. Zajmij się po prostu warzeniem.

IX edycja studiów podyplomowych “Dyplomowany Piwowar”

W sektorze piwowarskim pojawia się coraz więcej absolwentów studiów podyplomowych Dyplomowany Piwowar Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jesteśmy z Was bardzo dumni i szczęśliwi, że mamy niesamowitą grupę kolejnych osób, aspirujących do otrzymania świadectwa ukończenia studiów w roku akademickim 2024/25.

To najstarszy element oferty edukacyjnej KSB. Dowiedz się więcej o studiach podyplomowych i zapisz się wstępnie na kolejną edycję tutaj. Jeszcze są dostępne wolne miejsca!

Grudzień 2024: Sympozjum Piwowarów Zawodowych

Organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych – Sympozjum Piwowarów Zawodowych odbyło się w grudniu w Browarze Górniczo-Hutniczym w Krakowie.

Aleksander Poreda (KSB) wziął udział w sympozjum jako prelegent, aby opowiedzieć o zagadnieniach związanych z metabolizmem siarki w drożdżach piwowarskich i biotransformacji. 

Dodatkowo Aleksander brał udział w największym piwnym konkursie piw rzemieślniczych KPR (Craft Beer Contest) jako juror.

Dziękujemy za zaproszenie i dotychczasową współpracę z PSBR i KPR.

WE KNOW THE CRAFT, BEER IS OUR TRADE.