W tym krótkim wywiadzie Olg Szczepanik podsumowuje swoje doświadczenia z Danii i staż naukowy na Uniwersytecie w Kopenhadze. Olga jest doktorantką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i aktywnym członkiem Krakowskiej Szkoły Browarniczej. Technologia browarnicza i jazda!

1.Olga, dlaczego wybrałaś akurat UoC na miejsce swojego stazu naukowego?
UoC to profesjonalna, znana i ceniona jednostka naukowa. Uniwersytet dysponuje sprzętem niezbędnym do moich nowych badań, których wyniki chciałabym opublikować w pierwszej autorskiej publikacji do doktoratu. Nasza Uczelnia ścisle współpracuje z Uniwersytetem w Kopenhadze w ramach projektu EJD FoodSci, dzięki czemu możliwość nawiązania kontaktu w sprawie współpracy była zdecydowanie ułatwiona.

2. Czym zajmujesz się na codzień podczas stażu?
Wykonuje pomiary stabilności oksydacyjnej piwa, metodą ESR – spektroskopii elektronowego rezonansu spinowego. Jest to bardzo ciekawa, ale też pracochłonna metoda, każdą próbę piwa badam przez 140 minut, wykonując pomiar co 10 minut, a wszystkich które chce przebadać mam blisko 50.

3. Jakie informacje o piwie można uzyskać dzięki analizom które wykonujesz?
Analiza mówi mi o potencjale antyoksydacyjnym badanych prób i o szybkości zachodzenia w nich reakcji utleniania.
