⭐️ Gwiazda na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie ⭐️
Pod koniec roku 2020 został rozstrzygnięty konkurs na najaktywniejszego uczestnika programu Horyzont 2020 w Polsce Południowo-Wschodniej (województwa podkarpackie i małopolskie). Spośród 16 kandydatów zgłoszonych do nagrody indywidualnej kapituła konkursu wybrała 5 laureatów, wśród których znalazł się naukowiec Uniwersytetu Rolniczego – dr hab. inż. Aleksander Poreda, prof. URK. 9 czerwca br. odbyła się w budynku Katedry Historii Architektury i Konserwacji Zabytków Politechniki Krakowskiej uroczysta gala, podczas której laureatom konkursu wręczono statuetki Gwiazd Horyzontu 2020.
Prof. Aleksander Poreda – pracownik Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii na Wydziale Technologii Żywności URK – był koordynatorem projektu „Food science, technology and engineering – European joint doctorate training towards knowledge, skills and mobility”. Celem projektu było stworzenie studiów doktoranckich z zakresu browarnictwa i słodownictwa.
Doktoranci są szkoleni przez sześć uniwersytetów europejskich, które przodują w badaniach związanych z technologią browarniczą. Oprócz Uniwersytetu Rolniczego w projekcie biorą udział: Uniwersytet Kopenhaski, Uniwersytet w Nottingham, Uniwersytet Gandawski, Katolicki Uniwersytet w Lowanium i Uniwersytet Techniczny w Berlinie. Absolwenci, po obronie pracy, otrzymają stopień doktora dwóch uczelni. Doktoranci, oprócz prowadzenia pracy naukowo-badawczej, mogą zdobywać doświadczenie praktyczne, bowiem projekt wspierają przedstawiciele biznesu: VLB Berlin (instytut browarnictwa), angielska firma FlavorActiV Limited, duński koncern piwowarski Carlsberg Group i belgijska wytwórnia słodu Boortmalt.