Szkolenia piwowarskie Krakowskiej Szkoły Browarniczej znowu dostępne!

Po długiej przerwie spowodowanej pandemią ponownie uruchomiliśmy długo wyczekiwane otwarte szkolenia piwowarskie. Działalność edukacyjna Krakowskiej Szkoły Browarniczej rusza z pełną mocą, i w roku akademickim 2021/2022 planujemy realizować jedno szkolenie w każdym miesiącu.

Nasz cykl rozpoczęliśmy od tematu, który zawsze budzi duże zainteresowanie czyli “Woda w browarnictwie”. W trakcie tego jednodniowego szkolenia przedstawiliśmy uczestnikom zasady doboru metody korekty składu wody, w  zależności od stylu piwa, wykorzystany słodów i jakości wody technologicznej. Przybliżyliśmy pojęcia związane z oceną jakości wody takie jak alkaliczność ogólna i resztkowa, twardość przemijająca i nieprzemijająca. Omówiliśmy jak i dlaczego dobrać stosunek siarczanów do chlorków, oraz jaki kwas i w jakiej ilości dobrać do zakwaszenia wody. Ale przede wszystkim – ocenialiśmy czy zakwaszać wodę do zacierania, lub wysładzania.

Dziękujemy uczestnikom za udział w szkoleniu, przywiezienie swojej wody do analizy oraz konstruktywne dyskusje.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *