Technologia browarnicza dla początkujących
piwowarstwo, browarnictwo, piwo
Technologia piwowarska to jedna z najbardziej złożonych i interdyscyplinarnych dziedzin w branży napojów i żywności. Odkryj ją!
Ten kurs dostarczy Ci całej podstawowej wiedzy potrzebnej, aby rozpocząć pracę w sektorze piwowarskim oraz w firmach związanych z przemysłem piwowarskim i słodowniczym. Skupia się na procesach i technikach wykorzystania surowców piwowarskich.
Czego się nauczysz:
- jakich surowców potrzeba do produkcji piwa i w jakim celu się ich używa
- jakie procesy są niezbędne, aby przekształcić surowce w piwo
- co dzieje się z surowcami podczas ich obróbki w warzelni i piwnicach fermentacyjnych
- jakie urządzenia są kluczowe do produkcji piwa w browarze
- jakie analizy są niezbędne w kontroli jakości procesu warzenia
- jakie jest fachowe słownictwo w branży piwowarskiej, opisujące surowce, etapy produkcji, parametry procesu oraz jakość produktu
- jakie są kluczowe cechy sensoryczne piwa
Dla kogo przeznaczony jest ten kurs:
To kurs obowiązkowy, jeśli chcesz znać podstawy technologii browarniczej i jeśli jesteś:
- nowym pracownikiem browaru bez wcześniejszego przygotowania piwowarskiego
- osobą pracującą w browarze w dziale produkcji, sprzedaży, wsparcia technicznego, marketingu lub innym zawodzie
- piwowarem domowym planującym rozpocząć pracę w browarze komercyjnym
- przedstawicielem handlowym lub technikiem w firmie dostarczającej towary lub usługi dla browarów
- miłośnikiem piwa, który chce pogłębić swoją wiedzę o piwie
Wymagania wstępne i poziom kursu:
- poziom: dla początkujących i absolutnie początkujących
- nie jest wymagana wcześniejsza wiedza z zakresu chemii, biochemii czy technologii
- kurs skierowany jest do osób spoza branży piwowarskiej oraz osób nie związanych zawodowo z piwowarstwem
Organizacja szkolenia:
- kurs stacjonarny, prowadzony przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym
- jednodniowy, intensywny kurs
- cztery wykłady po 70 minut
- jedna 30-minutowa wycieczka techniczna po komercyjnym browarze 10 hl
- prowadzący: ekspert z ponad 20-letnim doświadczeniem dydaktycznym
- zapewnione materiały szkoleniowe
- swobodna i otwarta atmosfera (pytania mile widziane w każdej chwili)
- degustacje piwa prosto z tanków, aby odróżnić piwo młode od dojrzałego
Kurs odbywa się w browarze, co daje wyjątkową okazję, by skonfrontować nową wiedzę z praktyką, zobaczyć linię produkcyjną, porozmawiać z piwowarem i spróbować piw prosto z tanków fermentacyjnych.
Miejsce szkolenia
Szkolenie odbywa się w pięknym i historycznym mieście Kraków, Polska.
Dokładna lokalizacja: Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.
UWAGA: szkolenie może się odbyć dla minimum 4 osób – jeśli zapisanych uczestników będzie mniej ustalimy kolejny, dogodny dla wszystkich termin.
Twój prowadzący
Profesor Aleksander Poreda, z ponad 20-letnim doświadczeniem w edukacji piwowarskiej, od 2016 roku – kiedy powstała Krakowska Szkoła Piwowarstwa – przeszkolił już ponad 200 specjalistów zarówno w kursach akademickich, jak i komercyjnych.
16.07.2026
6 godz
(10:00-16:00)
Limit miejsc: 18
od 1399 zł + VAT
Rejestracja
Early-Bird
rabat -20%
najpóźniej 7 dni
przed terminem szkolenia
kod: earlybird
najpóźniej 7 dni
przed terminem szkolenia
kod: earlybird
Materiały szkoleniowe
Certyfikat uczestnictwa
SZKOLENIE
Cena promocyjna - wczesna rejestracja
- Cena regularna: 1749 zł netto
- Szkolenie 6 h
- Materiały ze szkolenia
- Certyfikat uczestnictwa
- Lunch
Nadchodzące szkolenia
Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:
