Technologia browarnicza dla początkujących

piwowarstwo, browarnictwo, piwo

Technologia piwowarska to jedna z najbardziej złożonych i interdyscyplinarnych dziedzin w branży napojów i żywności. Odkryj ją!

Ten kurs dostarczy Ci całej podstawowej wiedzy potrzebnej, aby rozpocząć pracę w sektorze piwowarskim oraz w firmach związanych z przemysłem piwowarskim i słodowniczym. Skupia się na procesach i technikach wykorzystania surowców piwowarskich.

Czego się nauczysz:

  • jakich surowców potrzeba do produkcji piwa i w jakim celu się ich używa
  • jakie procesy są niezbędne, aby przekształcić surowce w piwo
  • co dzieje się z surowcami podczas ich obróbki w warzelni i piwnicach fermentacyjnych
  • jakie urządzenia są kluczowe do produkcji piwa w browarze
  • jakie analizy są niezbędne w kontroli jakości procesu warzenia
  • jakie jest fachowe słownictwo w branży piwowarskiej, opisujące surowce, etapy produkcji, parametry procesu oraz jakość produktu
  • jakie są kluczowe cechy sensoryczne piwa

Dla kogo przeznaczony jest ten kurs:

To kurs obowiązkowy, jeśli chcesz znać podstawy technologii browarniczej i jeśli jesteś:

  • nowym pracownikiem browaru bez wcześniejszego przygotowania piwowarskiego
  • osobą pracującą w browarze w dziale produkcji, sprzedaży, wsparcia technicznego, marketingu lub innym zawodzie
  • piwowarem domowym planującym rozpocząć pracę w browarze komercyjnym
  • przedstawicielem handlowym lub technikiem w firmie dostarczającej towary lub usługi dla browarów
  • miłośnikiem piwa, który chce pogłębić swoją wiedzę o piwie

Wymagania wstępne i poziom kursu:

  • poziom: dla początkujących i absolutnie początkujących
  • nie jest wymagana wcześniejsza wiedza z zakresu chemii, biochemii czy technologii
  • kurs skierowany jest do osób spoza branży piwowarskiej oraz osób nie związanych zawodowo z piwowarstwem

Organizacja szkolenia:

  • kurs stacjonarny, prowadzony przy bezpośrednim kontakcie z prowadzącym
  • jednodniowy, intensywny kurs
  • cztery wykłady po 70 minut
  • jedna 30-minutowa wycieczka techniczna po komercyjnym browarze 10 hl
  • prowadzący: ekspert z ponad 20-letnim doświadczeniem dydaktycznym
  • zapewnione materiały szkoleniowe
  • swobodna i otwarta atmosfera (pytania mile widziane w każdej chwili)
  • degustacje piwa prosto z tanków, aby odróżnić piwo młode od dojrzałego

Kurs odbywa się w browarze, co daje wyjątkową okazję, by skonfrontować nową wiedzę z praktyką, zobaczyć linię produkcyjną, porozmawiać z piwowarem i spróbować piw prosto z tanków fermentacyjnych.

Miejsce szkolenia

Szkolenie odbywa się w pięknym i historycznym mieście Kraków, Polska.

Dokładna lokalizacja: Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, Kraków.

UWAGA:  szkolenie może się odbyć dla minimum 4 osób – jeśli zapisanych uczestników będzie mniej ustalimy kolejny, dogodny dla wszystkich termin.

Twój prowadzący

Profesor Aleksander Poreda, z ponad 20-letnim doświadczeniem w edukacji piwowarskiej, od 2016 roku – kiedy powstała Krakowska Szkoła Piwowarstwa – przeszkolił już ponad 200 specjalistów zarówno w kursach akademickich, jak i komercyjnych.

16.07.2026

6 godz
(10:00-16:00)

Limit miejsc: 18

od 1399 zł + VAT

Rejestracja
Early-Bird

rabat -20%
najpóźniej 7 dni
przed terminem szkolenia
kod: earlybird

Materiały szkoleniowe

Certyfikat uczestnictwa

SZKOLENIE

Cena promocyjna - wczesna rejestracja

1399zł netto
  • Cena regularna: 1749 zł netto
  • Szkolenie 6 h
  • Materiały ze szkolenia
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Lunch

Nadchodzące szkolenia

Jeśli chcesz być na bieżąco z terminami i tematami naszych szkoleń, prześlij swój adres e-mail:

Subscribe

* indicates required
Sytuacja zawodowa / zainteresowania