Kopenhaga – Jazda na Rowerze i Analizy Piwa

W tym krótkim wywiadzie Olg Szczepanik podsumowuje swoje doświadczenia z Danii i staż naukowy na Uniwersytecie w Kopenhadze. Olga jest doktorantką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i aktywnym członkiem Krakowskiej Szkoły Browarniczej. Technologia browarnicza i jazda!

🇬🇧Read it in English


1.Olga, dlaczego wybrałaś akurat UoC na miejsce swojego stazu naukowego?

UoC to profesjonalna, znana i ceniona jednostka naukowa. Uniwersytet dysponuje sprzętem niezbędnym do moich nowych badań, których wyniki chciałabym  opublikować w pierwszej autorskiej publikacji do doktoratu. Nasza Uczelnia ścisle współpracuje z Uniwersytetem w Kopenhadze w ramach projektu EJD FoodSci, dzięki czemu możliwość nawiązania kontaktu w sprawie współpracy była zdecydowanie ułatwiona.


2. Czym zajmujesz się na codzień podczas stażu?

Wykonuje pomiary stabilności oksydacyjnej piwa, metodą ESR – spektroskopii elektronowego rezonansu spinowego. Jest to bardzo ciekawa, ale też pracochłonna metoda, każdą próbę piwa badam przez 140 minut, wykonując pomiar co 10 minut, a wszystkich które chce przebadać mam blisko 50.



3. Jakie informacje o piwie można uzyskać dzięki analizom które wykonujesz?

Analiza mówi mi o potencjale antyoksydacyjnym badanych prób i o szybkości zachodzenia w nich reakcji utleniania.



4. Jakie piwa badasz podczas swojego stażu?

W swoim doświadczeniu sprawdzam, czy chmielenie na zimno wpływa na stabilność oksydacyjną piwa. Badam próbki piwa komercyjnego, chmielonego na zimno (zarówno polskimi jak i amerykańskimi odmianami chmielu) oraz próbki piwa niechmielonego. Chcę sprawdzić w jaki sposób zachodzą reakcje utleniania w takich piwach.


5. Jak Ci się podoba w Danii i Kopenhadze?

Kopenhaga jest pięknym i bardzo przyjaznym miastem. W rowerowej stolicy Europy urzekła mnie jej zabudowa, PIĘKNE, zadbane parki rozsiane po całym mieście i oczywiście – ułatwienia dla rowerzystów, całe miasto jesteśmy w stanie zwiedzić na rowerze.



6. Czy polecasz staż naukowy zagranica – co daje takie doświadczenie ?

Zdecydowanie! To mój pierwszy staż zagraniczny, ale jestem pewna, że nie ostatni.
Przede wszystkim mam możliwość pracować na nowoczesnym sprzęcie oraz współpracować z osobami, które specjalizują się w analizach, które tu wykonuje – bardzo dużo się uczę. Taki pobyt pozwala mi też podszkolić znajomość języka angielskiego, poznać nowych, inspirujących ludzi i miasto, w którym nigdy wcześniej nie byłam.
Polecam takie doświadczenie każdemu! 

🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *